marți, 15 decembrie 2009

Szövegszerkesztés: egy felháborodott tanár levele

Tisztelt Mozi és Film Újság-magazin szerkesztőség!


Engedjék meg, hogy kifejezzem felháborodottságom a múlt heti kiadványukkal kapcsolatosan. Huszonöt éves tanítói munkásságom, amely folyamán a fiatal nemzedék nevelését, oktatását segítem, nem engedi meg, hogy lenyeljem mindazt a sok tárgytalan, obcén, negatív hatású cikkeik tartalmát, amely nem tesz egyebet, minthogy erkölcstelen irányba sodorja a fiatalok életmódját.
Pletykák, kihívó, gyér öltözetű, sok esetben meztelen sztárok, tárgytalan szövegek, amelyek minden újságárusnál tömegszámra kaphatóak. Reklámok, hibás helyesírás, siralmas nyelvtani szerkezetek... Ki adott önöknek engedélyt, hogy újságcikket írjanak, amelyet pénzért lehet megvenni? Zaklatottságom tovább fokozza az a tény, hogy amíg a kemény professzori munka után megvehető könyvek nem jutnak el a diák kezébe, addig az önök moslékszerű lapjai, erkölcstelen tartalmukkal haladéktalanul felkerülnek diákjaim polcára. Siralmas! Felháborító! Azért tanít a ember évtízedeken keresztül, hogy önök, műveletlen, gyors meggazdagodásra vágyó egyének szétzúzzák a pedagógiai nevelést? Az önök munkájának eredménye könnyen észrevehető: emók, rockerek, punkok, korai szexuális életet elkezdő fiatalok, stb. A lista hosszú, a társadalom értéki szférája pedig határtalan elcsúszást mutat.
Befejezésül egy idézetet ajánlok önöknek, egy olyan gondolatot, amely úgy az önök munkaközösségét, mint a lapokban megjelenített sztárjaikat jellemzi: „Némely ember nagy bánata, hogy a fejét csak kívülről tudja vonzó állapotba hozni.”



Tisztelettel, Bécs, 2009 október 24
Pál Pál Előd

Niciun comentariu: