vineri, 9 august 2013

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc - Etapa I - Rezumat

Prima etapă a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc a început joi la ora 11. După startul festiv de la Piața Libertății din centrul municipiului Miercurea Ciuc, rutierii au plecat la ieșirea orașului de unde s-a dat startul tehnic. Cei 87 de rutieri din plutonul turului au pornit într-o etapă de 184 km, una tradițională ce trece prin județul Covasna.

Cicliștii au avut de suportat o căldură adevărată de vară dar și trei sprinturi intermediare înainte de singura cățărare din programul de joi. Primul sprint a avut loc la Tușnad, în apropierea sediului producătorului de apă minerală ce poartă același nume. La primul timp intermediar, rutierul român Andrei Nechita s-a clasat pe primul loc. Plutonul a fost unul compact, fără ca unii rutieri să reușească evadări semnificative. A urmat sprintul de la Sfântu Gheorghe, unde istoria s-a repetat. Același rutier român a ajuns primul, el fiind urmat de belgianul Dernies de la echipa Wallonie Bruxelles. Acesta din urmă s-a impus la sprintul intermediar de la Târgu Secuiesc. În județul Covasna mulți fani s-au doedit a fi extrem de curioși în ceea ce privește desfășurarea concursului. În fiecare oraș a existat interes major, suporterii au susținut sportivii de la marginea traseului.

Singura cățărare a zilei a urmat la Pasul Nyerges cu 30 km înainte de sosire. La urcarea de categoria B, rutierul echipei gazdă Tusnad Cycling Team, Oleg Berdos a reușit să preia conducerea, astfel acumulând 20 de puncte pentru clasamentul cățărătorilor.

Ritmul concursului a fost unul extrem de ridicat, concurenții au sosit într-un ritm infernal la linia de finish. În urma unui sprint incendiar la care au asistat sute de persoane, ucraineanul Vitaliy Buts s-a impus cu o jumătate de roată avans în fața lui Ivan Stevic. Cei doi au dat o bătălie strânsă pentru prima poziție.

La cinci minute după sosirea primilor sportivi a început festivitatea de premiere. După înmânarea premiului ce îi revine câștigătorului de etapă, același Vitaliy Buts a îmbrăcat și tricoul albastru ce îi revine liderului în clasamentul general. Pe primul loc pe puncte, după sprinturile de astăzi, s-a clasat românul Andrei Nechita care este totodată și cel mai bun rutier român din pluton. Tricoul galben, cel al celui mai bun cățărător, a fost îmbrăcat de Oleg Berdos, iar pe prima poziție în clasamentul celor mai buni tineri de sub 23 de ani se află după prima zi de concurs bulgarul Aleksandar Alexeev.

Vineri este programată etapa rege cu trei cățărări de categoria B, una de categoria C și cu sosirea în stațiunea montană Băile Harghita. Startul festiv se dă la ora 10:50 în Piața Libertății din Miercurea Ciuc.

Niciun comentariu: